Wanneer je aan de slag gaat als virtual assistant werk je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Dit betekent dat je kunt werken vanaf waar je wilt en wanneer je wilt! Omdat je werkt zonder werknemers in loondienst is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. In dit artikel vertel ik je waar je allemaal op moet letten, zodat je met een goede start aan de slag kunt als virtual assistant (zzp’er)! 

Wat houdt een tarief in?

Als je wilt beginnen als virtual assistant zal je jouw tarief moeten bepalen. Dit is simpelweg een vaste prijs die de klant betaalt voor je diensten. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want als VA ondernemer komen er kosten bij waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht. Zo dien je onder andere rekening te houden met verzekeringen, btw, ziektekosten en inkomstenbelasting. Over het algemeen hanteren de meeste virtual assistants een uurtarief tussen de € 40,00 en € 70,00. Deze tarieven gelden ook als je een expert bent in een bepaald vakgebied, zoals e-mailmarketing.

Virtual assistant tarieven, hoeveel vraag ik?

Bij Check by Friday wordt € 60,00 aangehouden voor losse uren. Daarnaast kun je ook kiezen voor een strippenkaart die bestaat uit tien keer 60 minuten. Deze optie is bedoeld voor klanten die meer vrijheid willen hebben in het inzetten van uren. Je krijgt dan tien strippen waarvoor je een vast bedrag betaalt. Binnen zes maanden is het mogelijk om de kaart te gebruiken wanneer het uitkomt. Afhankelijk van jouw aanbod zijn virtual assistant tarieven zijn variërend per bedrijf.    

Waar heb ik mijn tarief op gebaseerd? 

Bij het bepalen van een tarief spelen natuurlijk verschillende factoren een grote rol. Om je een beter beeld te geven vertel ik je graag waar ik mijn eigen tarieven op heb gebaseerd. 

  • Kennis

Ik heb nu inmiddels al meer dan tien jaar ervaring als assistant.

  • Zakelijke kosten

Abonnementen die ik had afgesloten bij Zoom, Calendly en de afschrijvingen van materialen.

  • Persoonlijke kosten.  

Verzekeringen, telefoon en internet. 

Je kunt hier kritisch naar kijken door in kaart te brengen wat je per maand nodig hebt om van te leven. Wil jij je uurtarief berekenen? Dan verwijs ik je naar deze handige video van de Kamer van Koophandel!  

Virtual assistant salaris. Zoveel ga je verdienen!
Ben je benieuwd naar het salaris van een virtual assistant? Dit kan per va verschillen, want de ene persoon werkt meer uren dan de ander. Ook is het loon erg afhankelijk van de afspraken die je met je klant hebt gemaakt. Toch is het fijn om een indicatie van een virtual assistant salaris te hebben. Volgens de Nationale beroepengids beginnen de inkomsten van een va bij € 2100 euro, wat kan oplopen tot € 4000 euro per maand. Hierbij is het gemiddelde bruto maandsalaris € 3050 euro. Het salaris van een virtual assistant is afhankelijk van de hoeveelheid opdrachtgevers in combinatie met het bepaalde uurtarief. 

Voor elke ondernemer geldt dat je inkomsten afhankelijk zijn van de volgende  factoren: 

  • Het aantal opdrachtgevers die je binnenhaalt.
  • Je eigen tarieven.
  • De gemaakte afspraken met je opdrachtgever(s).

Wil jij nu ook graag aan de slag maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Als (startende) virtual assistant kan het handig zijn om een opleiding te volgen. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe je in contact komt met goed betaalde opdrachtgevers. Bekijk eens mijn va intensive voor meer informatie.